Last van mos in je gazon? Zo kom je er snel van af! 

Heb je mos gespot in jouw mooie, groene gazon? Dan is het belangrijk dat je snel ingrijpt, want mos kan zich enorm snel verspreiden en in een mum van tijd je hele gazon overnemen! Gelukkig zijn er diverse manieren om het mos uit je gazon te verwijderen en je gazon weer in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. Ben jij benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder, want in dit blog lees je de beste tips voor het bestrijden van mos in je gazon!

Mos in je gazon: wat is nu eigenlijk het probleem?

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt waarom mos zo slecht is voor het gazon. Het grootste probleem met mos in je gazon, is de snelle ontwikkeling ervan. Zo kun je de ene dag een klein plekje mos in de tuin hebben en de volgende dag een tuin hebben die voor de helft bestaat uit mos. Daarnaast zorgt mos er voor dat er een laag bovenop het gras komt te liggen, waardoor het gras geen vocht op kan nemen uit de gevallen regen. Dit heeft als gevolg dat het gras uitdroogt en dood zal gaan. Dit zal de uitstraling van jouw, eerder mooi en gelijkmatige, gazon helaas niet ten goede komen. Je doet er dus goed aan om bij het aantreffen van mos in je gazon direct actie te ondernemen.

 

Hoe ontstaat mos in het gazon?

Mos kan om verschillende redenen in je gazon ontstaan. Een belangrijke factor hierbij is de PH-waarde van de bodem van het gazon. Wanneer de bodem te zuur wordt, is de PH-waarde te laag. Daarnaast gedijt mos goed op schaduwrijke plekken in het gazon. Daarom doe je er goed aan om op de schaduwrijke plekken in de tuin andere graszaden te zaaien en de planten in de tuin regelmatig te snoeien. Ook kan mos in de tuin ontstaan doordat je het gras in de tuin te kort maait, net voordat de koude winterperiode begint. Zorg er voor dat je bij de laatste maaiperiode voor de winter aanbreekt, het gras zo’n twee centimeter langer laat dan dat je normaliter zou doen. 

Het bestrijden van mos

Nu je weet hoe mos in de tuin ontstaat, weet je ook voor een groot deel al hoe mos bestrijden is. Wil je mos graag chemisch bestrijden? Dat kun je doen door organische mest kopen waar ijzersulfaat aan is toegevoegd en hierna wat kalk te strooien. Met de juiste dosis ijzersulfaat ben je binnen vier dagen van het mos af! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *